Muzikale tour langs Street art & Graffiti

Muzikale tour langs Street art & Graffiti

In samenwerking met het Groninger Museum en Noordstaat neemt SPOT je mee op een gratis multimediale en muzikale tour langs Street art en graffiti in Groningen. Wandel de korte route of pak je fiets en doe de lange tour. Je ziet kunstwerken op straat die je misschien niet eerder zag en hoort korte verhalen over de kunstenaars. Dit alles wordt begeleid door een muzikale playlist samengesteld door Thijs de Vlieger van Noisia en Frank Post (aka Posij). Je kunt de tour op ieder gewenst moment en op elke plek starten met je eigen telefoon en oortjes. De sprekers die je hoort tijdens de audiotour zijn: Aileen Middel (als graffitikunstenaar bekend als Mick la Rock) en Rayvano Sabajo (rapper en spoken word artiest).

Muzikale wandelroute langs streetart en graffiti 
Deze (gratis) wandeling voert je langs werk van verschillende streetart kunstenaars. Gedurende de tour kun je luisteren naar muziek die Thijs de Vlieger (Noisia) en Frank Post (ook bekend als Posij) bij alle kunstwerken hebben uitgekozen.

Muzikale fietsroute langs streetart & graffiti 
Deze (gratis) fietstocht voert je langs werk van verschillende streetart kunstenaars. Gedurende de tour kun je luisteren naar muziek die Thijs de Vlieger (Noisia) en Frank Post (ook bekend als Posij) bij alle kunstwerken hebben uitgekozen.

Papengang 5
Groninger Museum

Groninger Museum

In het Groninger Museum is deze winter aandacht voor kunstenaar JR en voor graffiti en Street art:

JR: Chronicles en Inside Out
Ontdek de iconische projecten van de internationaal bekende Franse kunstenaar JR. De expositie voert langs zijn indrukwekkende carrière: van de vroege graffitikunst die hij als tiener in Parijs maakte tot zijn maatschappelijke projecten en grootschalige kunstwerken op gebouwen en pleinen in steden over de hele wereld. Op de buitenmuren van het museum is Inside Out te zien, een openbaar kunstproject van JR. Met de mobiele fotostudio werden honderden portretten gemaakt in de wijken van de stad en daarbuiten.  Een deel werd op de buitenmuren van het museum geplakt, andere zijn te zien in straatexposities in Stad en Ommeland.

Graffiti
Het Groninger Museum was een van de eerste musea wereldwijd dat, onder leiding van toenmalig directeur Frans Haks, al in de jaren tachtig graffiti en street art erkende als kunstvormen en dit begon te verzamelen. In twee zalen van de vaste collectie wordt werk geëxposeerd van toonaangevende kunstenaars uit de New Yorkse scene, waaronder NOC 167, Dondi, Blade, Quik en Phase 2. Daarnaast zijn in de tentoonstelling Graffiti in Groningen foto’s, films en objecten te zien uit de beginperiode. De presentatie is samengesteld door Stichting Kladmuur, onder leiding van Hugo Engwerda, in samenwerking met graffitikunstenaar/-conservator Aileen Middel (Mick La Rock, een van de sprekers van de audiotour). Speciaal voor deze expositie maakten Mick La Rock en de Groningse graffitikunstenaars Stars & Weak twee nieuwe kunstwerken.
Kijk voor alle info op groningermuseum.nl/programma

Foto's: Niels Knelis Meijer