Filmpjes medewerkers SPOT Groningen

In deze video’s zie je verschillende mensen die werken bij SPOT Groningen. Zij leggen in de filmpjes uit wat ze precies doen in de Stadsschouwburg of De Oosterpoort. Ieder filmpje eindigt met een opdracht voor de leerlingen. Vraag de opdrachten aan en ontvang ze direct in je mailbox.

Welke beroepen zijn er onder andere in het theater en de concertzaal?

Programmeur

Programmeur

Bij SPOT Groningen werken verschillende programmeurs. Er zijn programmeurs voor popmuziek, klassieke muziek, dans, cabaret, theater en kindertheater. De programmeur in dit filmpje is verantwoordelijk voor het programmeren van theater-, dans- en cabaretvoorstellingen in de Stadsschouwburg en in De Oosterpoort.

Als jij een dag programmeur zou mogen zijn, welke voorstellingen zou jij dan uitkiezen om te boeken?

Bekijk de video
Complete opdracht aanvragen

Marketingmedewerker

Marketingmedewerker

De marketeers van SPOT Groningen zorgen er kort gezegd voor dat mensen kaarten gaan kopen voor een voorstelling of concert en dat er publiek in de zaal zit. Dat doen ze bijvoorbeeld door buiten posters op te laten ophangen, reclame te maken op social media, het op de website van SPOT te zetten of door berichten in de krant te plaatsen.

Binnenkort komt er een nieuwe voorstelling in de schouwburg: SRAM. Kun jij daar een mooie poster voor ontwerpen?

Bekijk de video
Complete opdracht aanvragen

NIEUW Directeur

NIEUW Directeur

De directeur is de baas van SPOT. Het klinkt misschien alsof een baas alles alleen bepaalt, dat is niet zo. Samen met alle medewerkers van SPOT zorgt Nynke ervoor dat er 700 concerten en voorstellingen per jaar te zien zijn. Dat kun je natuurlijk niet alleen regelen. Toch is het wel handig dat er één iemand de directeur is.

Over 10 jaar hoopt Nynke de deuren van een nieuw muziekcentrum te kunnen openen. Zouden jullie willen helpen met het ontwerp van het gebouw? Hoe zou het gebouw eruit moeten zien?

Bekijk de video
Complete opdracht aanvragen

Regisseur

Regisseur

De regisseur is de artistiek leider van een voorstelling. Zij of hij bepaalt hoe het verhaal van de voorstelling op de planken komt en zoekt daarbij de juiste acteurs die dat kunnen spelen. Daarnaast overlegt de regisseur met de decor- en kostuumontwerpers en met de technici over hoe de voorstelling er uit moet komen te zien.

Wat als jij nou een verhaal mag bedenken om een voorstelling over te maken? Waar zou dat dan over gaan?

Bekijk de video
Complete opdracht aanvragen

Dirigent

Dirigent

Een dirigent leidt een orkest, hij of zij laat het orkest samen spelen. De dirigent staat voor het orkest en geeft de maat van de muziek aan met een dirigeerstokje. In dit filmpje legt Antony Hermus van het Noord Nederlands Orkest precies uit hoe hij dat doet.

Bij deze opdracht kun je verschillende dirigenten aan het werk zien. Kun jij uitleggen welke dirigent jou het meeste aanspreekt?

Bekijk de video
Complete opdracht aanvragen

Decorontwerper

Decorontwerper

Een decorontwerper maakt het ontwerp van een decor bij een theatervoorstelling. Voor het ontwerpen van een decor is het nodig om te weten waarover de voorstelling precies gaat en om te overleggen met de regisseur van het stuk. Bij kleine producties bouwt een decorontwerper vaak zelf het decor, bij grotere voorstellingen wordt hiervoor gebruik gemaakt van decorbouwers.

Stel er wordt een voorstelling gemaakt over je favoriete boek. En jij mag daar een decor voor ontwerpen! Hoe zou dat decor er dan uitzien?

Bekijk de video
Complete opdracht aanvragen

Technicus

Technicus

Bij voorstellingen en concerten is de techniek een belangrijk onderdeel. In de Stadsschouwburg en in De Oosterpoort werken onder andere technici voor geluid en voor licht.

Kunnen jullie helpen om bepaalde geluiden te verzamelen voor de technici van de schouwburg? Het zijn geluiden die vaak worden gebruikt bij voorstellingen en het stickje waar deze geluiden op staan is verdwenen!

Bekijk de video
Complete opdracht aanvragen

NIEUW Educatiefmedewerker

NIEUW Educatiefmedewerker

De educatie medewerker verzorgt en bedenkt alle educatie binnen SPOT. Zo heeft Ellis allerlei projecten bedacht voor verschillende doelgroepen: kinderen, jongeren, studenten en andere groepen.

SPOT gaat een rondleiding maken speciaal voor kinderen! Die heet de ‘SPOT Battle Tour’. Je komt van alles te weten over theater, dans en muziek. Na de rondleiding wordt de groep in 2 teams verdeeld en volgt er een quiz met leuke opdrachten. Kun jij ons helpen met het bedenken van quizvragen en opdrachten?

Bekijk de video
Complete opdracht aanvragen

Productieleider

Productieleider

Een productieleider moet een heleboel regelen rondom een voorstelling of concert en het verblijf van de artiesten. Bijvoorbeeld het hotel, transport, het diner en ander eten en drinken voor de artiesten. Het kan ook zijn dat er voor een voorstelling iets speciaals nodig is voor op het podium. Ook dat regelt een productieleider.

Binnenkort komt er een voorstelling naar de schouwburg waarbij op het toneel een compleet bos moet staan. Kunnen jullie de productieleider helpen om dit voor elkaar te krijgen? Hoe zou je aan een toneel vol met bomen, planten en bladeren kunnen komen?

Bekijk de video
Complete opdracht aanvragen

Schoonmaker

Schoonmaker

De schoonmakers van De Oosterpoort en de Stadsschouwburg zorgen er iedere dag voor dat de beide gebouwen helemaal worden schoongemaakt.

Soms gebeurt er wel eens een ongelukje tijdens het schoonmaken… Er is per ongeluk koffie gevallen op het gedicht voor de openingsscene van de schrijver van de nieuwe voorstelling voor de schouwburg. Zouden jullie een nieuw einde bij dit gedicht kunnen bedenken?

Bekijk de video
Complete opdracht aanvragen

Kassamedewerker

Kassamedewerker

De kassamedewerker zorgt onder andere voor de verkoop van kaartjes voor de voorstellingen en concerten in de Stadsschouwburg en De Oosterpoort.

De kaartjes voor voorstellingen in de Stadsschouwburg en De Oosterpoort zijn heel mooi en kleurig. Maar toch is het een beetje gek dat de tickets voor kindervoorstellingen er precies hetzelfde uitzien als die voor volwassenen. Zouden jullie een speciaal kinderkaartje kunnen ontwerpen?

Bekijk de video
Complete opdracht aanvragen

Horecamedewerker

Horecamedewerker

Als horecamedewerker bij SPOT sta je in de Stadsschouwburg of De Oosterpoort achter de bar, in het restaurant, in de garderobe, scan je tickets van bezoekers of wijs je bezoekers een plaats in de zaal. De floormanager leidt alles in goede banen, is aanspreekpunt en stuurt iedereen aan zodat alle bezoekers gastvrij worden ontvangen en ze een fijne avond hebben.

Binnenkort speelt er in De Oosterpoort een griezelige kindervoorstelling. Welke hapjes en drankjes zouden we daarbij kunnen serveren? Hebben jullie leuke ideeën?

Bekijk de video
Complete opdracht aanvragen