De Nieuwe Poort: een muzikale ontmoetingsplek voor iedereen
De Oosterpoort is een onmisbaar en geliefd podium voor artiesten en publiek. Maar het gebouw is niet toekomstbestendig. Daarom werken de gemeente Groningen en SPOT aan de plannen voor een opvolger van De Oosterpoort, onder de werktitel De Nieuwe Poort. Een muzikale ontmoetingsplek voor iedereen, die de buurt, stad en regio verrijkt. Het stationsgebied is de voorkeurslocatie voor De Nieuwe Poort. Naast het stationsgebied onderzoeken we ook de mogelijkheden van de suikerzijde. De gemeenteraad besluit naar verwachting in 2024 over de komst van het muziekcentrum.
Concept De Nieuwe Poort
Met De Nieuwe Poort beschikt Groningen over een toekomstbestendig en duurzaam muziekgebouw waarmee we onze positie als muziekstad kunnen behouden en uitbreiden. Het is een ontmoetingsplek voor iedereen, met een breed cultureel, maatschappelijk en zakelijk programma. Er treden artiesten van wereldfaam op en er zijn intieme en kleinschalige concerten. En het is een opleidingsplek voor studenten en professionals. Het gebouw heeft een open uitstraling en is een visitekaartje voor de stad. Het biedt onderdak aan het team van SPOT, het Noord Nederlands Orkest, is het festival- en conferentiecentrum van ESNS en huis voor het Prins Claus Conservatorium.
Vier programmalijnen
Het gebouw biedt plek aan vier programmalijnen:
- Een cultureel programma met muziek, dans, dance en festivals;
- Opleidingsprogramma CrossWise, waarbij studenten, docenten en professionals samen leren en innoveren in de cultuursector;
- Een maatschappelijk programma met behind the scenes tours, muzikale en educatieve trails door het gebouw, een open podium en optredens van amateurs;
- Een zakelijk programma met zaalverhuur, congressen en horeca.
Gebouw
De entree zet de toon voor een gebouw waar zowel overdag als in de avonden altijd wat te beleven is. Mensen ontmoeten elkaar in het café of restaurant, er wordt gestudeerd of door studenten en professionals gewerkt aan de opbouw van een open podium. Een groep scholieren wacht tot hun backstage tour begint. Vanuit de entree wandelen bezoekers met een kaartje voor een event in de richting van de foyers bij de verschillende zalen.
Het nieuwe gebouw heeft vier toekomstbestendige zalen met publieksruimtes, horecaruimte en diverse hubs. Met deze zalen kunnen we een sterk programma neerzetten en meer publiek bereiken. The White, de popzaal, is essentieel voor de concurrentiepositie van Groningen in een veranderende muziekmarkt. Deze zaal maakt winstgevende programmering mogelijk, waardoor ook de rest van het programma kan blijven bestaan. The Purple is bedoeld voor akoestische muziek en is straks de enige akoestische concertzaal in Noord-Nederland. The Orange is een verbeterde versie van de kleine zaal van De Oosterpoort, een changeerbare multifunctionele zaal voor alle muziekgenres. In studio The Green kunnen nieuwe talenten, acts en genres ontkiemen, eerst voor een klein publiek. Het geheel van deze vier zalen met verbonden pleinen maakt het gebouw ook een toekomstbestendig festivalhuis.
Bezoekers: artiesten, publiek, studenten en professionals
De Nieuwe Poort is er voor artiesten – van nieuw tot gevestigd talent en van professionals tot amateurs -, publiek, studenten en cultuurprofessionals uit stad en ommeland. We maken ons hard voor een toegankelijk gebouw voor iedereen en voor betaalbare prijzen van concerten en voorstellingen. De verwachting is dat De Nieuwe Poort ruim tweeënhalf keer zoveel bezoekers als De Oosterpoort trekt. Deze groei komt vooral door meer grote popconcerten, die we met de nieuwe en grotere popzaal straks vaker een plek kunnen bieden.
Denk mee over De Nieuwe Poort
We nodigen iedereen uit om met ons mee te denken of met suggesties te komen! Wil je iets kwijt? Stuur dan een mail naar info@spotgroningen.nl