Een muzikale reis naar het onbekende – Dvořák & het heelal
Wist je dat Neil Armstrong tijdens de allereerste maanlanding in 1969 Dvořáks Negende Symfonie meenam? ‘Uit de Nieuwe Wereld’ – toepasselijker kan bijna niet. De symfonie werd het muzikale gezelschap op de meest iconische reis uit de Amerikaanse geschiedenis: Apollo 11.
En als we het toch over het heelal hebben… Dan gaat er een wereld voor je open. Want onze ‘Nieuwe Wereld’ bevindt zich allang niet meer op aarde. In ons sterrenstelsel – en ver daarbuiten – zoeken wetenschappers naar sporen van buitenaards leven en proberen ze het onvoorstelbare te begrijpen: wat is er voorbij de grenzen van ons bevattingsvermogen? Sterrenkundige Peter Roelfsema neemt je in zijn lezing mee naar de wonderlijke wereld van de ruimtevaart en astronomie. Hij vertelt over het onderzoek naar buitenaards leven, de technologie achter de telescopen en satellieten waarmee we het universum verkennen, en wat we inmiddels (niet) weten over het heelal.
Over Peter Roelfsema
De fascinatie voor het heelal begon al vroeg. Net als veel 10-jarigen keek Peter Roelfsema in 1969 ademloos naar de eerste maanlanding. Niet lang daarna raakte hij actief betrokken bij amateursterrenkunde. Na het VWO in Assen en een studie en promotie aan de Rijksuniversiteit Groningen begon zijn loopbaan als radioastronoom bij de beroemde Very Large Array in de VS, en later bij de Westerbork Synthese Radio Telescoop in Drenthe. Vanaf 1990 richtte hij zich bij SRON – het Nederlands ruimteonderzoeksinstituut – op het ontwerpen en inzetten van infrarood satellieten. Hij werkte mee aan talloze grote missies, waaronder IRAS, ISO, Herschel, de James Webb Telescoop en Athena. Voor de missie SPICA, een samenwerkingsproject tussen de Europese en Japanse ruimtevaartorganisaties ESA en JAXA, leidde hij een consortium van meer dan dertig internationale instituten. Inmiddels werkt hij aan een nieuwe generatie ruimtetelescopen waarmee we nog dieper het universum in kunnen kijken. Bij SRON is hij wetenschappelijk eindverantwoordelijk voor het lage-energie-astronomieprogramma en lid van de strategieraad.