Dvořák in Amerika – muziek, heimwee en identiteit
In 1892 scheept Antonín Dvořák zich in naar New York, waar hij directeur wordt van het prestigieuze National Conservatory of Music. In de jonge Verenigde Staten raakt de componist onder de indruk van de muziek van de inheemse bevolking en van de spirituele liederen uit de zwarte gemeenschap. De klanken zijn anders dan de volksmuziek uit zijn geboorteland Bohemen, maar roepen dezelfde emotie op: kracht, puurheid, verlangen. Toch blijft Dvořák een buitenstaander. De Amerikaanse mentaliteit verwart hem, en zijn heimwee naar Europa groeit. Na drie jaar keert hij terug naar huis. Zijn muziek – waaronder de beroemde Symfonie nr. 9 ‘Uit de Nieuwe Wereld’ – draagt de sporen van zijn Amerikaanse ervaring, maar zijn hart blijft elders. Wat trekt Amerika dan wél aan zoveel mensen?
Amerika-expert Laila Frank en gitarist Johannes Kapteijn onderzoeken het in een muzikale minivoorstelling over identiteit, verlangen en het land van onbegrensde mogelijkheden. Met verhalen, muziek en reflectie nemen ze het publiek mee langs de geschiedenis én de actualiteit van de Verenigde Staten.
Over Laila Frank
Laila Frank is journalist en Amerika-kenner. Ze schrijft onder meer voor De Groene Amsterdammer en maakt de podcast Welkom in Washington, waarvoor ze in 2022 werd bekroond met de Herman Wekker Prijs voor haar onderscheidende journalistieke werk. Laila woont deels in de VS, deels in Nederland, en was vorig najaar te zien in de Amerikaanse verkiezingsshow. Haar blik is persoonlijk, scherp en nieuwsgierig – altijd op zoek naar de verhalen die schuilgaan achter de headlines.