Noord Nederlands Orkest

Noord Nederlands Orkest

Openingsconcert met Antony Hermus

Noord Nederlands Orkest

Openingsconcert met Antony Hermus

  • Vrijdag 30 oktober 2020
  • SPOT/De Oosterpoort, Grote zaal / Trompsingel 27
  • 20:15 start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)

Halloweenconcert

Aangevoerd door vaste gastdirigent Antony Hermus jagen onze musici u de stuipen op het lijf. Het is Halloween! In De Nacht op de kale Berg van Moessorgski bent u getuige van een heksensabbat. U wordt meegesleurd in een duister ritueel. Onheilspellend klokgelui kondigt de komst van de Duivel aan… wat staat u te wachten? Veel mensen kennen deze muziek in de stampende discobewerking voor de film Saturday Night Fever.

Danse macabre van Saint-Saëns

Ook in Danse macabre van Saint-Saëns is het middernachtelijk uur aangebroken. Na twaalf klokslagen op de harp staan de doden op uit hun graf voor een opzwepende dans. De Dood krast op zijn viool en de xylofoon brengt de klapperende beenderen tot klinken. Bij het hanengekraai van de hobo keert de rust terug. Rond dit werk is in het Spookslot van de Efteling een spannende show gebouwd.

Carmen van Georges Bizet

Georges Bizets opera Carmen, over een vrijgevochten zigeunerin die tragisch aan haar eind komt, maakte grote indruk op twee andere componisten: Pablo de Sarasate en Franz Waxman. Allebei schreven ze een fantasie op melodieën uit de opera. Hier hoort u ze naast elkaar.

Uit de hand lopen

Paul Dukas schreef eind 19e eeuw De Tovenaarsleerling op een ballade van de dichter Goethe. De muziek kreeg in 1940 een belangrijke rol in de Disneyfilm Fantasia. Daarin zien we Micky Mouse als ondeugende tovenaarsleerling die de waarschuwingen van zijn meester negeert. De toverspreuk om een bezem te laten dansen kent Micky wel, maar hij weet niet meer hoe hij de bezem kan laten ophouden. Het loopt volledig uit de hand. De muziek is zo beeldend, dat u zich ook zonder film een voorstelling van het verhaal kunt maken.

Griezelwerk van Tsjaikovski

Het laatste griezelwerk is van Tsjaikovski. Voor Francesca da Rimini liet hij zich inspireren door het epos La Divina Commedia van Dante. Daarin is de lezer getuige van een ontmoeting met Francesca die in de Hel is beland na haar man te hebben bedrogen. Samen met haar vermoorde minnaar wordt zij eeuwig door een storm rondgeslingerd, gekweld door zoete herinneringen. Tsjaikovski’s muziek is net zo angstaanjagend en duister als dit verhaal.

Dirigent        Antony Hermus

Viool              Simone Lamsma

Inleiding

Voorafgaand aan deze voorstelling is er een inleiding om 19.00 uur. Deuren gaan om 18.15 uur open. Kaarten à € 2,57 kun je meebestellen bij je bestelling of apart wanneer je al kaarten hebt.

Dineren bij MUZE

Prijs incl. pauzedrankje en garderobe