Noord Nederlands Orkest

Noord Nederlands Orkest

Bloedstollende klassieke stukken

Noord Nederlands Orkest

Bloedstollende klassieke stukken

  • Vrijdag 30 oktober 2020
  • SPOT/De Oosterpoort, Grote zaal / Trompsingel 27
  • 20:15 start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
Evenement geannuleerd

Evenement geannuleerd

In verband met de opgelegde maatregelen van het kabinet rondom het coronavirus is dit concert helaas geannuleerd. Kaartkopers ontvangen per mail bericht over de verdere afhandeling.

 

Een avond vol zinderende stukken, snerpende violen en huiveringwekkende melodieën. Aangevoerd door vaste gastdirigent Antony Hermus zorgt het Noord Nederlands Orkest voor een bloedstollende en betoverende avond, geheel in het teken van Halloween.

Van de bezwerende klanken van Sarasates Carmen-fantasie tot de magische tonen van Dukas l’Apprenti Sorcier – alles komt voorbij. Soliste is de Friese violiste Simone Lamsma, die haar solodebuut maakte bij het NNO. Lamsma treedt op met de beroemdste dirigenten en orkesten in de mooiste concertzalen wereldwijd.

Evenement uitgesteld

Evenement uitgesteld

Om de verspreiding van het virus onder controle te krijgen, zijn nieuwe maatregelen afgekondigd. Helaas kan dit concert op de geplande datum niet doorgaan.

We zijn nog op zoek naar een nieuwe datum. De kaarten blijven geldig. Zodra er meer bekend is, komen we er bij de kaartkopers op terug. Gezien de omvang van ons programma kan dat wel even duren. We vragen hiervoor om je geduld en hopen op je begrip.

Simone Lamsma speelt Saint-Saëns en Sarasate

Een van de beroemdste violisten van de 19e eeuw was de Spanjaard Pablo de Sarasate. Stervioliste Simone Lamsma speelt een kort, maar intens mooi werk dat de Franse componist Saint-Saëns in 1863 aan hem opdroeg. Ook speelt Simone bovendien muziek van de hand van De Sarasate zelf. Het is een fantasie op de opera Carmen van Georges Bizet, over een vrijgevochten zigeunerin die tragisch aan haar eind komt.

Heksenfestijn

In De Nacht op de kale Berg van Moessorgski bent u getuige van een heksensabbat. U wordt meegesleurd in een duister ritueel. Onheilspellend klokgelui kondigt de komst van de Duivel aan… wat staat u te wachten? Veel mensen kennen deze muziek in de stampende discobewerking voor de film Saturday Night Fever.

Psycho
Wat zou een Halloween concert zijn zonder de onheilspellende klanken van Herrmanns Psycho Suite? Bij het werk van Herrmann, huiscomponist van Hitchcock, zullen veel mensen zich de ijzingwekkende douchescène uit de film Psycho van Alfred Hitchcock uit 1960 weer herinneren.

De Tovenaarsleerling
Paul Dukas schreef eind 19e eeuw De Tovenaarsleerling op een ballade van de dichter Goethe. De muziek kreeg in 1940 een belangrijke rol in de Disneyfilm Fantasia. Daarin zien we Micky Mouse als ondeugende tovenaarsleerling die de waarschuwingen van zijn meester negeert. De toverspreuk om een bezem te laten dansen kent Micky wel, maar hij weet niet meer hoe hij de bezem kan laten ophouden. Het loopt volledig uit de hand. De muziek is zo beeldend, dat u zich ook zonder film een voorstelling van het verhaal kunt maken.

Dirigent        Antony Hermus

Viool              Simone Lamsma