Noord Nederlands Orkest

Noord Nederlands Orkest

Nelson Goerner speelt Tsjaikovski

Noord Nederlands Orkest

Nelson Goerner speelt Tsjaikovski

  • Donderdag 26 november 2020
  • SPOT/De Oosterpoort, Grote zaal / Trompsingel 27
  • 20:15 start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)

In een armoedig vissersstadje langs de Engelse kust wordt de oude Peter Grimes achtervolgd door spoken uit het verleden. Hij vermoordde zijn vader en drie scheepsjongens. Zijn de wandaden van Grimes het gevolg van zijn ongelukkige jeugd of is hij zelf verantwoordelijk? Die vraag staat centraal in de opera Peter Grimes van Benjamin Britten.

Britten
De vier instrumentale delen tussen de opera-akten smeedde Britten aaneen tot de orkestsuite Four Sea Interludes. De zee is hier symbool van de overdonderende natuurkrachten waaraan de mens is onderworpen.

Nelson Goerner
Na dit stormachtige openingswerk neemt de Argentijnse pianovirtuoos Nelson Goerner achter de vleugel plaats. Goerner triomfeert al jaren op de grote internationale podia. Bij ons speelt hij het Eerste Pianoconcert van Tsjaikovski. Toen de componist het stuk in 1875 aan de meesterpianist Nikolaj Rubinstein voorlegde, schreeuwde die: “In de prullenbak ermee!” Rubinstein vond het veel te moeilijk. Tsjaikovski trok zich daar gelukkig niets van aan. Dit romantische pianoconcert vol meeslepende melodieën werd een onweerstaanbare klassieker waar toppianisten hun vingers bij aflikken.

Angst en spanning
Schijn kan bedriegen, ook in de muziek. Zo op het eerste gehoor klinkt de Zesde Symfonie van Sjostakovitsj opgewekt en lichtvoetig. Sjostakovitsj had van de Russische autoriteiten onder dictator Lenin de opdracht gekregen om een verheffend werk te componeren. Toch krijg je gaandeweg een onbehaaglijk gevoel: onder de oppervlakte broeien angst en spanning. Zoals in veel van zijn werken, weet Sjostakovitsj ook in deze symfonie zijn ware emoties op subtiele wijze hoorbaar te maken.

2048-NNO-26-11-Nuno-Coelho-6-©-Elmer-de-Haas-r-scaled-1

Britten                      Peter Grimes: Four sea interludes
Tsjaikovsky             Concert voor piano en orkest no.1
Shostakovich          Symfonie no.6

Dirigent                   Nuno Coelho
Piano                       Nelson Goerner

Dineren bij MUZE

Inleiding

Voorafgaand aan deze voorstelling is er een inleiding om 19.00 uur. Deuren gaan om 18.15 uur open. Kaarten à € 2,57 kun je meebestellen bij je bestelling of apart wanneer je al kaarten hebt.

Prijs incl. pauzedrankje en garderobe