Noord Nederlands Orkest

Noord Nederlands Orkest

Nelson Goerner speelt Tsjaikovski

Noord Nederlands Orkest

Nelson Goerner speelt Tsjaikovski

  • Donderdag 26 november 2020
  • SPOT/De Oosterpoort, Grote zaal / Trompsingel 27
  • 20:15 uur: Aanvang concert
  • 21.25 uur: Einde concert
  • (Tijden onder voorbehoud)

De Argentijnse pianovirtuoos Nelson Goerner schittert al jaren op de grote internationale podia. Bij het Noord Nederlands Orkest speelt hij Tsjaikovski´s Eerste Pianoconcert.
Het NNO wordt geleid door de Portugese dirigent Nuno Coelho.

Eerste Pianoconcert van Tsjaikovski
Tsjaikovski´s Eerste Pianoconcert is één van die pianoconcerten waar je niet omheen kunt: meeslepend, spectaculair en zeer melodieus, want het stuk zit vol populaire deuntjes die de componist her en der had opgepikt. Gek genoeg dacht Tsjaikovski´s leraar, voor wie hij het gecomponeerd had, daar anders over: die veegde er de vloer mee aan. Een enorme inschattingsfout, bleek spoedig.

De Negende van Sjostakovitsj
Dmitri Sjostakovitsj zorgde met zijn Negende Symfonie voor een verrassing. Het was 1945, Rusland had nazi-Duitsland verslagen en men verwachtte van hem een trots en overdonderend stuk muziek. Maar kijk, de Negende bleek ´slechts´ een luchtig kamersymfonietje – en de Sovjetregering voelde zich bespot. Bij Sjostakovitsj is bijna niets wat het lijkt: waar hij vrolijk klinkt bedoelde hij vaak het tegendeel. De bijna Haydn-achtige speelsheid van de Negende is dan ook misleidend. Achter de dansjes en deuntjes schuilen de diepe trauma´s waarmee de Sovjetdictatuur hem had opgezadeld.

Met op de bok Nuno Coelho
Het NNO wordt geleid door de Portugese dirigent Nuno Coelho, die in de afgelopen jaren snel internationaal carrière maakte. In Nederland imponeerde hij al bij het Nederlands Philharmonisch Orkest en zal hij binnenkort bij het Koninklijk Concertgebouworkest debuteren. Eerder dit jaar opende hij het seizoen van het NNO met het Zomerconcert.

2048-NNO-26-11-Nuno-Coelho-6-©-Elmer-de-Haas-r-scaled-1