Noord Nederlands Orkest

Noord Nederlands Orkest

Matthaeus Passion

Noord Nederlands Orkest

Matthaeus Passion

  • Donderdag 1 april 2021
  • SPOT/De Oosterpoort, Grote zaal / Trompsingel 27
  • 19:30 start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)

Jaar in jaar uit staat bij orkesten, koren en zangsolisten de Matthäus-Passion op de lessenaar. En die verveelt nooit, daarover zijn alle uitvoerenden het eens. In dit grootse muziekwerk van Johann Sebastian Bach vallen altijd weer nieuwe dingen te ontdekken. Bovendien brengen de verschillende dirigenten hun eigen visie en interpretatie mee; ook dat houdt het spannend.

Het NNO kijkt met speciale belangstelling uit naar de dirigent van dit jaar: Jos van Veldhoven. Van 1983 tot 2018 was hij muzikaal leider van de Nederlandse Bachvereniging. Dit wereldberoemde ensemble van orkest en koor voert de belangrijkste werken van Bach en zijn tijdgenoten uit, bijvoorbeeld de jaarlijks op tv uitgezonden Matthäus-Passion in de Grote Kerk in Naarden.

Oratorium
De Matthäus is een bijna drie eeuwen oud oratorium over thema’s die nooit verouderen: verraad en verzoening, hoop en wanhoop, haat en liefde. Bach vertaalde de bijbehorende emoties op een magistrale en universele manier in muziek. Dat komt bij iedereen binnen, ook bij mensen die niet gelovig zijn. Het stuk gaat over de laatste dagen van Jezus, zoals verteld door de evangelist Mattheus, over hoe hij wordt verraden, berecht, gekruisigd en begraven.

Koor
Het koor vertolkt de groepen mensen die daarvan getuige waren, zoals de discipelen, soldaten, gelovigen en schriftgeleerden. De rollen van Jezus, de Hogepriester, de Evangelist, Judas, Petrus, Pilatus en zijn vrouw worden vertolkt door de solisten.

Inleiding

Voorafgaand aan deze voorstelling is er een inleiding om 18.30 uur. Deuren gaan om 18.15 uur open. Kaarten à € 2,57 kun je meebestellen bij je bestelling of apart wanneer je al kaarten hebt.

Dineren bij MUZE

Prijs incl. pauzedrankje en garderobe