Noord Nederlands Orkest

Noord Nederlands Orkest

Werken van Sibelius, Strauss, Tsjaikovski

Noord Nederlands Orkest

Werken van Sibelius, Strauss, Tsjaikovski

  • Zaterdag 10 april 2021
  • SPOT/De Oosterpoort, Grote zaal / Trompsingel 27
  • 20:15 start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)

De Fin Sibelius en de Rus Tsjaikovski vormen een spannende combinatie, want in hun tijd werd Finland door Rusland onderdrukt. In 1809 hadden de Russen hun buurland veroverd en pas begin 1918 werd Finland officieel onafhankelijk verklaard. Het Russische juk heeft wel iets moois opgeleverd, namelijk het bij alle Finnen bekende en geliefde muziekstuk Finlandia van Jean Sibelius.

Dit in 1899 gecomponeerde symfonische gedicht – muziek die een verhaal of tafereel verklankt – is niets minder dan een noodkreet. Sibelius wilde het Finse verzet internationaal onder de aandacht brengen, en met succes: in 1900 werd Finlandia gespeeld op de Wereldtentoonstelling in Parijs.

Strauss
De solist zingt de Vier letzte Lieder van Richard Strauss. Het was zijn laatste voltooide werk. De 84-jarige Strauss voelde dat zijn einde nabij was. De liederen, met de veelzeggende titels Frühling, September, Beim Schlafengehen en Abendrot, gaan over alle stadia van een mensenleven. De teksten zijn gedichten van Hermann Hesse en Joseph von Eichendorff. Kalmte en berusting overheersen, wat doorklinkt in ontroerende hoornpassages. Wat het werk extra krachtig maakt, is dat Strauss in het vierde lied teruggrijpt op een thema uit zijn zestig jaar eerder gecomponeerde symfonische gedicht Tod und Verklärung. Strauss was nog jong en vroeg zich in de muziek af hoe hij zich tot de dood moest verhouden. Op die vraag geeft hij in Vier letzte Lieder een antwoord.

Tsjaikovski
De sfeer van Tsjaikovski’s Zesde Symfonie sluit hier prachtig bij aan. Deze symfonie bijgenaamd Pathétique – de tragische – was de laatste die Tsjaikovksi schreef. Een paar maanden erna stierf hij. Men vermoedt dat hij zelf een eind aan zijn leven maakte. Dat geeft deze expressieve muziek vol treurige melodieën en woede-uitbarstingen extra lading. Het lijkt alsof het leven uit de muziek vloeit. De contrabassen verklanken de hartslag die naar het einde toe steeds trager wordt. Tsjaikovski noemde deze symfonie zijn requiem, zijn dodenmis, en vond het zijn allerbeste werk. Veel Tsjaikovski-liefhebbers zijn het daar hartgrondig mee eens.

Martinu         Memorial to lidice
Strauss          Vier letzte Lieder
Tsjaikovsky    Symfonie no.6

Dirigent        HARTMUT HAENCHEN
Sopraan       Annemarie Kremer

Inleiding

Voorafgaand aan deze voorstelling is er een inleiding om 19.00 uur. Deuren gaan om 18.45 uur open. Kaarten à € 2,57 kun je meebestellen bij je bestelling of apart wanneer je al kaarten hebt.

Dineren bij MUZE

Prijs incl. pauzedrankje en garderobe