Noord Nederlands Orkest

Noord Nederlands Orkest

Nemanja Radulovic speelt Mozart

Noord Nederlands Orkest

Nemanja Radulovic speelt Mozart

  • Zaterdag 24 april 2021
  • SPOT/De Oosterpoort, Grote zaal / Trompsingel 27
  • 20:15 start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)

‘Een weldadige verbinding van oerkracht en elegantie’ of ‘De romantische virtuozen van de 19e eeuw lijken in hem herboren te zijn’ of ‘Uit elke noot die hij speelt druipen de vreugde en het leed van het leven zelf’.
Zo maar wat citaten uit recensies over het vioolspel van de Nemanja Radulović. Deze Servische wereldster speelde op alle grote podia in de wereld. Dit jaar treedt Radulović voor de derde keer bij ons op.

Extravagante verschijning

In 2016 en 2018 was hij hier ook. Toen speelde hij, in de woorden van Dagblad van het Noorden-recensent Paul Herruer, ‘de mooist denkbare Beethoven’ en het Vioolconcert van Katsjatoerian. Publiek en orkest waren betoverd door zijn spel en zijn extravagante verschijning.

Derde Vioolconcert van Mozart

Ditmaal staat het Derde Vioolconcert van Mozart op het programma. Volgens Mozarts vader, zelf eersteklas violist en schrijver van hét violistenhandboek van de 18e en 19e eeuw, was Mozart de beste violist van heel Europa. In zijn vijf vioolconcerten, die hij allemaal in 1775 schreef, maakte hij de solopartij belangrijker dan componisten vóór hem hadden gedaan. Daar had hij een goede reden voor: hij trad er zelf mee op en had behoefte aan muziek waarmee hij zijn virtuositeit kon etaleren.

De romantische Vierde Symfonie van Bruckner

Precies een eeuw later voltooide Anton Bruckner zijn Vierde Symfonie, die hij de bijnaam Romantische gaf. Bruckner was een diepgelovig man die zijn compositietalent wilde benutten om God te eren. Met deze symfonie bracht hij een eerbetoon aan de natuur. Dankzij korte beschrijvingen in de partituur weten we wat voor beelden Bruckner met de muziek wil oproepen, bijvoorbeeld van een middeleeuwse stad die ontwaakt, de zonsopkomst, tsjilpende koolmeesjes, een rouwstoet en een vrolijke maaltijd van de jagers in het woud. Mooie partijen voor hoorns en trompetten, pastorale fluitmelodieën en volksdansen kleuren dit weelderige schilderij van de Oostenrijkse natuur.

Mozart          Concert voor viool en orkest no.3
Bruckner      Symfonie no.4 “Romantische”

Dirigent        Dan Ettinger
Viool              Nemanja RaduloviĆ

Wereldklasse Klassiek

Inleiding

Voorafgaand aan deze voorstelling is er een inleiding om 19.00 uur. Deuren gaan om 18.45 uur open. Kaarten à € 2,57 kun je meebestellen bij je bestelling of apart wanneer je al kaarten hebt.

Dineren bij MUZE

Prijs incl. pauzedrankje en garderobe