Noord Nederlands Orkest

Noord Nederlands Orkest

Klassieker van Beethoven, Brahms en Schumann

Noord Nederlands Orkest

Klassieker van Beethoven, Brahms en Schumann

  • Vrijdag 21 mei 2021
  • SPOT/De Oosterpoort, Grote zaal / Trompsingel 27
  • 20:15 start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)

Het orkest trapt af met de sprankelende ouverture Leonore van Beethoven. Deze openingsmuziek uit de opera Fidelio over een dappere dame die haar edelman Florestan uit gevangenschap bevrijdt, kan gerust een kleine symfonie worden genoemd.

Brahms

Van Brahms, de derde Grote B in de muziekgeschiedenis – Bach en Beethoven zijn de andere twee – klinkt het lekker zomerse Concert voor Viool, Cello en Orkest. Brahms schreef dit dubbelconcert tijdens een vakantie in Zwitserland.

Joseph Joachim

De compositie was bedoeld als goedmaker na een ruzie met zijn vriend, de beroemde violist Joseph Joachim. Om te voorkomen dat de violist het verzoenende gebaar van de hand zou wijzen, schreef Brahms het concert niet alleen voor Joachim, maar ook voor een met Joachim bevriende cellist. Die cellist had Brahms herhaaldelijk om een celloconcert gevraagd. Joachim zou het stuk dus eigenlijk niet kunnen weigeren. Het resultaat is heel bijzonder. De viool en de cello versmelten soms zo met elkaar dat het lijkt alsof u één groot strijkinstrument hoort.

‘Rheinische’ Symfonie van Schumann

Aan de Derde ‘Rheinische’ Symfonie van Schumann te horen, was zijn besluit in 1850 om van Saksen naar het Rijnland te verhuizen een van de beste die hij ooit heeft genomen. Dit is één lange liefdesverklaring aan de rivier, het omringende landschap, de mythen rond de Rijn en de monumentale Dom van Keulen. De muziek, met daarin markante partijen voor hoorns en trombones, is te ‘lezen’ als een brief waarin Schumann het ene na het andere enthousiaste verhaal over zijn nieuwe woonomgeving opdist.

Beethoven   Leonore: Ouverture
Brahms          Concert voor viool, cello en orkest
Schumann     Symfonie no.3 ‘RHEINISCHE‘

Dirigent        Michal Nesterowicz
Viool             Esther yoo
Cello             Alexey stadler

Inleiding

Voorafgaand aan deze voorstelling is er een inleiding om 19.00 uur. Deuren gaan om 18.45 uur open. Kaarten à € 2,57 kun je meebestellen bij je bestelling of apart wanneer je al kaarten hebt.

Dineren bij MUZE

Prijs incl. pauzedrankje en garderobe