Noord Nederlands Orkest

Noord Nederlands Orkest

Sjostakovitsj & Tsjaikovsky

Noord Nederlands Orkest

Sjostakovitsj & Tsjaikovsky

  • Zaterdag 5 maart 2022
  • SPOT/De Oosterpoort, Grote zaal / Trompsingel 27
  • 20:15 start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)

Inleiding

Voorafgaand aan deze voorstelling is er een inleiding om 19.15 uur. Deuren gaan om 19.00 uur open. Kaarten à € 0,00 kun je meebestellen bij je bestelling of apart wanneer je al kaarten hebt.

Het Russische vioolfenomeen Alexander Sitkovetsky speelt bij het NNO een van de verbijsterendste vioolconcerten aller tijden. Dmitri Sjostakovitsj schreef zijn Eerste vioolconcert onder de Stalins Sovjet-terreur. Het stuk maakt pijnlijk duidelijk hoe een dictatuur voelt. De angst voor arrestatie, marteling en moord is hoorbaar, afgewisseld met momenten van geforceerde vrolijkheid.

De Manfred Symfonie is Tsjaikovski’s grootste orkestwerk, maar wordt vreemd genoeg weinig uitgevoerd. Het stuk is gebaseerd op een Engels gedicht uit de gothic-traditie: donker, spookachtig en mysterieus. Voor de romanticus Tsjaikovski was het een prachtkans om in de ziel te duiken van een rondzwervende eenling die een duister geheim met zich meedraagt én om het Alpenlandschap te schilderen waarin het verhaal zich afspeelt.

Podcast: Discover the Classics

Podcast: Discover the Classics

Meer achtergrondinformatie? Luister dan ook naar onze podcast over verschillende periodes van de klassieke muziek door Yvonne van den Berg, oud-programmeur Klassiek van Spot Groningen. Meer informatie

Sjostakovitsj: Concert voor viool en orkest nr. 1 op.99 in a
Tsjaikovski: Manfred Symfonie op.58

dirigent: Antony Hermus · viool: Alexander Sitkovetsky