Noord Nederlands Orkest

Noord Nederlands Orkest

Haydn, Ravel en Mozart

Noord Nederlands Orkest

Haydn, Ravel en Mozart

  • Donderdag 5 november 2020
  • SPOT/De Oosterpoort, Grote zaal / Trompsingel 27
  • 20:15 start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
Evenement uitgesteld

Evenement uitgesteld

Om de verspreiding van het virus onder controle te krijgen, zijn nieuwe maatregelen afgekondigd. Helaas kan dit concert op de geplande datum niet doorgaan.

We zijn nog op zoek naar een nieuwe datum. De kaarten blijven geldig. Zodra er meer bekend is, komen we er bij de kaartkopers op terug. Gezien de omvang van ons programma kan dat wel even duren. We vragen hiervoor om je geduld en hopen op je begrip.

Het NNO is een hecht orkest, maar het omvat ook een paar kleine ensembles. Daarmee kan het repertoire worden uitgebreid met kamermuziek en stukken voor middelgrote bezettingen. Zo kun je hier delen horen uit Mozarts magistrale opera Don Giovanni in een bijzondere versie voor blazersensemble.

 

Maurice Ravel componeerde Introduction et Allegro voor strijkkwartet, harp en twee blazers. Het is muziek met een zeer Franse elegantie en tegelijkertijd een orkestrale weelderigheid – ondanks de kleine bezetting. Dat musici zich van het orkest afsplitsen is zelfs het onderwerp van Haydns 45e Symfonie, toepasselijk bijgenaamd ‘Afscheid’. Met dit werk gaf hij Prins Esterházy, zijn broodheer, een speels signaal dat de muzikanten af en toe wel eens vrijaf wilden hebben: steeds meer instrumenten doen er het zwijgen toe, het stuk gaat als een nachtkaars uit.

Haydn, Symfonie no 45 “Abschieds-Sinfonie”

Ravel, Introduction et Allegro voor harp, fluit, klarinet en strijkkwartet

W.A. Mozart, delen uit Don Giovanni KV 527 (arr. Josef Triebensee) voor 8 blazers en contrabas