NITE

NITE

Yara’s Wedding

NITE

Yara’s Wedding

  • Zaterdag 20 mei 2023
  • SPOT/Stadsschouwburg, Turfsingel 86
  • 20:15 start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)

In 1978 scheef de Palestijns-Amerikaanse hoogleraar Edward Said het invloedrijke boek Oriëntalisme, waarin hij stelt dat de romantisch-kolonialistische blik waarmee het Westen naar het Oosten kijkt invloed heeft op de manier waarop het Westen die gebieden behandelt. Met dit boek als inspiratie maakt Guy Weizman met Schauspiel Hannover de grote interdisciplinaire voorstelling All the perfumes of Arabia.

Kijken we nog steeds door koloniale ogen naar de ander? Is er een brug te slaan tussen culturen, zonder dat die eindigt in onbegrip of culturele toe-eigening? Staat politieke correctheid de discussie niet teveel in de weg? En wat is eigenlijk het nut van vijftig soorten matige humus in de supermarkt? Tijdens het repetitieproces komen schrijvers, acteurs en dansers uit verschillende culturen bij elkaar. Zo ontstaat een interdisciplinaire dialoog waarin verschillende perspectieven met elkaar in gesprek gaan, botsen en soms versmelten en die uiteindelijk aan de toeschouwer de vraag stelt: met welke blik kijk jij naar de ander?

Tijdens het repetitieproces zijn zowel de Mauritaanse schrijver Mohammedou Ould Slahi als de Nederlandse schrijver Rik van den Bos in het repetitielokaal aanwezig. Ook de acteurs en dansers zijn uit alle windstreken afkomstig. Zo ontstaat een interdisciplinaire dialoog waarin verschillende perspectieven met elkaar in gesprek gaan, botsen en versmelten en die aan de aan de toeschouwer de vraag stelt: met welke blik kijk jij naar de Ander en zijn plek in de wereld?

Inleiding

Voorafgaand aan deze voorstelling is er een inleiding om 19.15 uur. Deuren gaan om 19.00 uur open. Kaarten à € 3,50 kun je meebestellen bij je bestelling of apart wanneer je al kaarten hebt.

Waar kom ik vandaan

Waar kom ik vandaan en hoe vormt mijn geschiedenis mij tot wie ik nu ben? Het is de rode draad van een aantal voorstellingen die wij dit jaar presenteren onder het label Waar kom ik vandaan. All the perfumes of Arabia van NITE is er daar een van. Spring in het diepe, maak kennis met allerlei verschillende achtergronden en laat je verrassen door familieverhalen van over de hele wereld.

Klik hier voor meer informatie en het volledige programma.

Stadsprogramma MENA IS HERE

Stadsprogramma MENA IS HERE

Van 11 tot en met 20 mei 2023 viert Groningen de rijkheid en diversiteit van kunst en cultuur uit de MENA-regio, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Met het tiendaags stadsprogramma MENA IS HERE – met theater, muziek, film, verhalen, literatuur en eten – nodigen we je uit om de schoonheid van deze kunst en cultuur te bekijken.

Bekijk hier het hele programma

tekst: Mohammedou Ould Slahi, Rik van den Bos en Fatemeh Ekhtesari | regie: Guy Weizman | choreografie: Roni Haver | spel: Sarah Janneh, Sanne den Hartogh, Anja Herden, Bien de Moor, Igor Podsiadly, Jésula Toussaint Visser, Tamer Nafar e.a. | livemuziek: Asko Schönberg Ensemble en Slagwerk den Haag | decor: Ascon de Nijs | kostuums: Maison the Faux

NITE = Noord Nederlands Toneel + Club Guy & Roni + Schauspiel Hannover + Asko Schönberg Ensemble + Slagwerk Den Haag