Mohammed Azaay

Mohammed Azaay

Jihad van liefde

Mohammed Azaay

Jihad van liefde

  • Donderdag 22 april 2021
  • SPOT/De Oosterpoort, Kleine zaal / Trompsingel 27
  • 20:15 start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)

Jihad van Liefde is een rauwe, muzikale en inspirerende voorstelling, gebaseerd op het gelijknamige boek.

Metrobestuurder uit Molenbeek

Meesterschrijver David Van Reybrouck – onder andere Missie en Congo – tekent daarin het aangrijpende verhaal op van Mohamed El Bachiri, een metrobestuurder uit Molenbeek die in 2016 zijn grote liefde en de moeder van zijn drie kinderen verloor bij de terreuraanslag in de Brusselse metro.

Liefde, verdriet en veerkracht

Als Marokkaan en moslim was hij in de ogen van sommigen een potentiële dader, maar hij liet zich niet meeslepen door de orkaan van meningen en mediageweld die direct op de tragedie volgde. Zijn bewogen oproep tot medemenselijkheid op televisie gaven uitdrukking aan zijn liefde, verdriet en veerkracht.

Omdat jouw verhaal ook het mijne is.” – Mohamed El Bachiri

“Jihad van liefde is een schitterende mengeling van diep rouwbeklag, opflakkerende woede en intense loutering.”

de Volkskrant ★★★★

”Azaay zelf is het geheime wapen: de manier waarop hij schakelt tussen intens verdriet, machteloze woede en een soort ondraaglijke lichtheid tegen de klippen op maakt diepe indruk en vertoont nergens een valse noot.”

Theaterkrant

“Een aangrijpend portret van rouw en liefde.”

NRC Handelsblad ★★★★

Nagesprek

Speciaal voor deze voorstelling is er in samenwerking met Amnesty Internationaal een nagesprek ontwikkeld.  Deze kun je na afloop van de voorstelling gratis bijwonen in de foyer van de Stadsschouwburg. Het nagesprek duurt ongeveer 30 minuten en wordt begeleid door een gespreksleider die hiervoor door de Meervaart en Amnesty International is opgeleid.

Verplaatst

In verband met de opgelegde maatregelen van het kabinet rondom het coronavirus is deze voorstelling verplaatst van 10 april 2020 naar 22 april 2021.

Reeds gekochte kaarten blijven geldig voor de nieuwe datum. Kun je niet op de nieuwe datum, stuur dan even een mail naar kassa@spotgroningen.nl.

Tekst & bewerking: Sarah Ringoet, gebaseerd op het boek Een jihad van liefde van Mohamed El Bachiri, opgetekend door David Van Reybrouck uitgegeven door De Bezige Bij Muziek: Amsterdams Andalusisch Orkest Regie: Eran Ben Michaël (George & Eran Producties) Scenografie: “Silent Fragments of an Explosion…in the mind” door Kouwenhoven&Kranendonk Met: Mohammed Azaay Producent: Meervaart & Senf i.s.m. Amsterdams Andalusisch Orkest en George & Eran Producties Campagnebeeld: Curly & Straight.