Luthers Bach Ensemble o.l.v. Ton Koopman

Luthers Bach Ensemble o.l.v. Ton Koopman

Koorwerken van J.S. Bach

Luthers Bach Ensemble o.l.v. Ton Koopman

Koorwerken van J.S. Bach

  • Zaterdag 26 februari 2022
  • SPOT/De Oosterpoort, Grote zaal / Trompsingel 27
  • 20:15 start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)

Met het Luthers Bach Ensemble heeft onze stad een professioneel topgezelschap in huis dat de Groningse baroktraditie eer aan doet. Niet voor niets werkten internationale gevierde dirigenten zoals Jos van Veldhoven, Peter Dijkstra en Ton Koopman samen met het ensemble. Voor dit concert slaan de Groningers opnieuw de handen ineen met Koopman, een van de bekendste pioniers op het gebied van de oude muziek en Bach-specialist pur sang.

Mis in G
Bach baseerde zijn vier Lutherse missen op materiaal afkomstig uit een aantal van zijn lievelingscantates, die hij van een nieuwe tekst voorzag; het zijn allemaal (op één na) zogeheten parodieën. In de negentiende eeuw deed dat de status van de werken geen goed: het was een tijd waarin men nauwgezet hechtte aan originaliteit en de integriteit van een kunstwerk. Inmiddels weten we beter. Terwijl zijn Lutherse missen de tand des tijds hebben doorstaan, is van zijn cantatewerk veel verloren gegaan. Gelukkig maar, want alle vier de missen en zeker ook de Mis in G, zijn topstukken.

Van tranendal naar hiernamaals
Wir müssen durch viel Trübsal is een meesterwerk met als motto: hier op aarde is het leven een tranendal, maar gelukkig duurt dat niet lang en komt er een hemel. De cantate begint opgewekt met een geweldige sinfonia, met het orgel in de hoofdrol. Direct daarna bewegen de zangers zich door een tranendal. In de aria Ich säe meine Zähren laat Bach met kleine veranderingen in de sopraan, fluit en hobo’s de overgang van het tranendal naar het hiernamaals zien. In het laatste duet en het afsluitende slotkoraal komt alles goed.

Programma
J.S. Bach: Lutherse Mis in G, BWV 236 
J.S. Bach: Ouverture nr. 1 in C, BWV 1066
J.S. Bach: Cantate Wir müssen durch viel Trübsal, BWV 146 

dirigent: Ton Koopman ∙ sopraan: Sara Jäggi ∙ alt: David van Laar ∙ tenor: Benedict Hymas ∙ bas: Drew Santini

Luthers Bach Ensemble 1