Internationaal Theater Amsterdam

Internationaal Theater Amsterdam

De Uren

Internationaal Theater Amsterdam

De Uren

  • Dinsdag 3 januari 2023
  • SPOT/Stadsschouwburg, Turfsingel 86
  • 20:15 start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)

De Uren geannuleerd

Helaas zijn wij genoodzaakt de voorstelling De uren van Internationaal Theater Amsterdam (ITA) op woensdag 4 januari te annuleren.

ITA heeft onlangs bekend gemaakt een aantal producties en voorstellingen te annuleren in het voorjaar van 2023. De voorstelling De uren is daar onderdeel van. Deze maatregelen heeft ITA moeten nemen om de werkdruk te verlagen. De gevolgen van corona zijn nog altijd dagelijks voelbaar bij het gezelschap, zoals in de gehele sector. Zo is er krapte op de arbeidsmarkt en kampt ITA met openstaande vacatures.
Door de aanpassingen creëert ITA volgens de directie ‘ruimte om het werk goed te blijven doen.’ ITA hecht grote waarde aan een kwalitatief hoogstaande programmering. ‘Daarvoor is de duurzame inzetbaarheid van personeel de allerbelangrijkste randvoorwaarde.’ De directie van ITA ziet het als een noodzakelijk besluit en betreurt het ten zeerste dat ook de podia en theaters in Nederland nu met deze consequenties te maken krijgen.
Kaarthouders zijn geïnformeerd.

Regisseur Eline Arbo brengt de met de Pulitzerprijs bekroonde en prachtig verfilmde roman De uren van Michael Cunningham naar het toneel. Het ongelooflijk mooie verhaal beschrijft een dag uit het leven van drie vrouwen, op drie verschillende momenten in de twintigste eeuw.

Rolpatronen

De eerste is schrijfster Virgina Woolf (Chris Nietvelt), Laura (Ilke Paddenburg) is huisvrouw en getrouwd met een oorlogsveteraan. Clarissa (Marieke Heebink) ten slotte is redacteur en uitgever. We ontmoeten ze in respectievelijk 1923, 1949 en 1999. Alle drie worstelen ze met de vraag hoe je jezelf kunt zijn in een wereld die knelt als een keurslijf. Omdat ze in verschillende tijden leven, roept het stuk vragen op over de vooruitgang van de emancipatie van de afgelopen eeuw en blijkt eens te meer hoe diep sommige rolpatronen in onze maatschappij verankerd zijn.

Intiem portret

Tegelijkertijd is De uren een intiem portret van drie mensen, van wie de desperate zoektocht naar vrijheid grote gevolgen heeft voor henzelf, maar meer nog voor hun omgeving. De pers was unaniem lovend over deze theateradaptie. “Niet alleen beklemmend en verstikkend, maar ook beeldschoon en nog altijd actueel.” (De Telegraaf ★★★★)

Inleiding

Voorafgaand aan deze voorstelling is er een inleiding om 19.15 uur. Deuren gaan om 19.00 uur open. Kaarten à € 3,50 kun je meebestellen bij je bestelling of apart wanneer je al kaarten hebt.

“‘De uren’ grijpt naar de keel.”
– NRC Handelsblad ★★★★

“Deze theaterbewerking is niet alleen beklemmend en verstikkend, maar ook beeldschoon en nog altijd actueel.”
– De Telegraaf ★★★★

“Eline Arbo voorziet het bestaande (klassieke) materiaal van een extra laag en heeft daarmee voor haar publiek iets wezenlijk nieuws in petto. Plus de belofte van een ‘nieuwe’ grotezaalregisseur, één met durf en brille.”
– de Volkskrant ★★★★

“‘De uren’ laat geen mens onberoerd.”
– Het Parool

tekst: Michael Cunningham | vertaling: Servaas Goddijn | regie: Eline Arbo | bewerking: Eline Arbo, Peter van Kraaij en Bart Van den Eynde | spel: Marieke Heebink, Chris Nietvelt, Ilke Paddenburg, Majd Mardo, Hanna van Vliet en Steven Van Watermeulen | dramaturgie: Bart Van den Eynde | scenografie: Pascal Leboucq | lichtontwerp: Varja Klosse | geluidsontwerp: Thijs van Vuure | kostuums: Wojciech Dziedzic