Amsterdam Sinfonietta & Hannes Minnaar

Amsterdam Sinfonietta & Hannes Minnaar

The Romantic Piano

Amsterdam Sinfonietta & Hannes Minnaar

The Romantic Piano

  • Dinsdag 19 oktober 2021
  • SPOT/De Oosterpoort, Grote zaal / Trompsingel 27
  • 20:15 start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)

Amsterdam Sinfonietta komt naar Groningen met een prachtig Slavisch strijkersprogramma en neemt twee bijzondere gasten mee: violist en gastconcertmeester Anthony Marwood en sterpianist Hannes Minnaar. 

Hannes Minnaar mag zich sinds twee jaar ‘officieel’ meesterpianist noemen. In juli 2019 debuteerde hij immers in de gelijknamige serie en het Amsterdams Concertgebouw. Voor wie de internationaal gelauwerde Minnaar kent, was het echter allang een uitgemaakte zaak. Tijdens dit concert soleert hij in Pianoconcert nr. 2, een poëtische weerslag van Chopins geheime liefde voor een jonge zangeres. Minstens zo lyrisch is de Suite voor strijkers van Janáček, die net als Chopin rijkelijk putte uit Slavische volksmuziek.

Anthony Marwood voert het orkest aan en soleert in een gloednieuw strijkerswerk van Mark-Anthony Turnage. Deze Britse componist schreef zijn Lament voor viool en strijkers mede in opdracht van Amsterdam Sinfonietta. De Ouverture van de Pool Lutosławski hoort thuis in het lijstje van grote strijkerswerken.

Programma
Turnage: Lament voor viool en strijkers (Nederlandse première)
Janácek: Suite voor strijkers
Lutoslawski: Ouverture
Chopin: Pianoconcert nr. 2 op. 21 (versie voor piano en strijkorkest)