Altin Gün

Altin Gün

Altin Gün

  • Zondag 19 december 2021
  • SPOT/De Oosterpoort, Kleine zaal / Trompsingel 27
  • Aanvang: 20:30 uur
  • (Tijden onder voorbehoud)
Evenement uitgesteld

Evenement uitgesteld

Dit concert is verplaatst van 26 februari naar 19 december 2021. Bekijk hier het overzicht van alle verplaatste concerten en voorstellingen.

De Turks-Amsterdamse psych-folkband Altin Gün stond al voor een dansende massa in een volle Grote Zaal tijdens Noorderslag, met hun opwindende mix van Turkse folk, psychedelica, funk en rock. In december komt de zeskoppige band een album rijker terug naar De Oosterpoort voor een show in de Kleine Zaal.

Altin Gün staat inmiddels bekend om invloeden uit het verleden en het heden samen te voegen tot catchy, upbeat popliedjes. Deze reputatie piekte met het tweede album, dat voor een Grammy genomineerd is. Het derde album Yol zet deze trend voort.

Turks, Indonesisch en Hollands

De band bestaat uit muzikanten met zeer diverse achtergronden, van Turks tot Indonesisch tot zo Hollands als appelmoes. Het debuutalbum On van Altin Gün laat horen wat er gebeurt als je Turkse volksmuziek combineert met stampende funkritmes, wah-wah gitaargolven en waaierende analoge orgels. Van het Into The Great Wide Open-festival tot Instanboel, van Gent tot Geneve, van Ravenna tot Rotterdam. Overal waar Altin Gün speelt maken ze nieuwe fans.

Rijk, dansbaar en geestverruimend

In de jaren zeventig combineerden Turkse artiesten als Baris Manço, Selda Bağcan en Erkin Koray muziek van hun jeugd en die van hun ouders met folkliedjes die bij feesten en serieuze gelegenheden werden gespeeld. Daar voegden ze hedendaagse technieken en invloeden aan toe met als resultaat een muziekstroom die bijzonder rijk, dansbaar en geestverruimend klinkt.

Turkse klassiekers

Manço, Bağcan en Koray zijn helden van Altin Gün, maar de grootste inspirator is Neşet Ertaş. Een Turkse volksmuzikant wiens invloed en muzikale erfenis van onschatbare waarde is. Hij schreef nummers die in Turkije klassiekers zijn geworden. Nummers die ook Altin Gün tekstueel en thematisch in ere houdt, om er vervolgens andere maatsoorten, zoemende bassen, zwoele orgels en stevige saz-riffs aan toe te voegen.