Rockit maakt ijzersterke line-up compleet met nieuwe namen

Rockit maakt ijzersterke line-up compleet met nieuwe namen

Nieuws

Rockit festival legt de laatste hand aan de line-up voor de vijfde editie van het festival op 12 november in De Oosterpoort. De namen die aan de line-up worden toegevoegd zijn het ijzersterke James Francies Trio, het Londense Ruby Rushton, de trippy, filmische muziek van Nagløed, topsaxofonist Kika Sprangers en Gronings eigen Lamp Of(f). Het festival vult hiermee ook de gaten die Jamael Dean & The Afronauts en Moor Mother achterlaten, die helaas af moesten zeggen. Met deze line-up haalt in samenwerking met NN North Sea Jazz Festival jazztalent van wereldniveau naar Groningen. 

Soms heb je van die beloftes die op komeetsnelheid doorschieten naar de top. Neem pianist en componist James Francies. Op amper 27-jarige leeftijd speelde hij al met talloze wereldsterren uit de jazz, hiphop en R&B, denk aan Pat Metheny, Chris Potter, Jeff ‘Tain’ Watts, Eric Harland, Lauryn Hill, Marcus Miller, José James, Marc Ronson, The Roots en Chance the Rapper. Met zijn bij Blue Note verschenen debuutalbum Flight gaf hij in 2018 al een ijzersterk visitekaartje af, met opvolger Purest Form deed hij in 2021 de jazzwereld schudden op zijn grondvesten.

Tijdens eerdere edities van Rockit kon je kennismaken met boegbeelden van de altijd bruisende Londense jazzscene zoals Ashley Henry, Alfa Mist, Shabaka Hutchings, Kokoroko en – ook dit jaar van de partij – Nubya Garcia. Ruby Rushton voegen we graag aan dat rijtje toe. Sinds de release van debuutalbum Two for Joy (2015) speelt het kwartet een toonaangevende rol in de Londense scene. Spilfiguur is saxofonist-fluitist Ed ‘Tenderlonious’ Cawthorne, die zijn voorliefde voor jazzhelden als John Coltrane en Yusef Lateef verrijkt met invloeden uit de hiphop, Afrobeat en Britse underground.

Nagløed klinkt als het nieuwe geesteskind van Thom Yorke, Nils Frahm en Mark Guiliana, maar bestaat ‘gewoon’ uit drie avontuurlijke rasmuzikanten uit Gent. Het duurde een EP, een lange livesessie op YouTube en ruwweg vijftig concerten voor het trio hun eerste volledige album uitbracht, maar dan heb je ook wat. NowHere, de titel van hun debuut, sleept je mee in een 39 minuten en 4 seconden durende, fascinerende mix van jazz, triphop en filmmuziek.

Met alle internationale acts op het Rockit-affiche zou je bijna vergeten dat er in Nederland ook waanzinnig goede jazzmusici rondlopen. Zoals saxofonist Kika Sprangers. Begin dit jaar verscheen haar vierde, in de pers zeer lovend ontvangen album Mind’s Eye. “Sprangers wordt al jaren een ‘jazzbelofte’ genoemd, maar na het beluisteren van het prachtige Mind’s Eye kan de conclusie alleen maar zijn dat de 27-jarige saxofonist een van Nederlands belangrijkste jazzmusici is.

De muziek van Lamp Of(f) is een cross-over-ervaring zoals je die maar weinig hoort. Het trio – Stanimir Lambov (gitaar, FX), Gabriele Bertossi (bas) en Ruggero Di Luisi (drums, percussie) – heeft zijn wortels in de jazz, maar laat de muziek vervolgens alle kanten opwaaien: rock, avant-garde, ambient, (neo)klassiek, wereldmuziek, you name it. Jazziconen als Billy Strayhorn en Wayne Shorter zijn inspiratiebronnen, maar ook artiesten zoals Jakob Bro, Frank Zappa en een twintigste-eeuwse klassieke grootmeester als Messiaen. Om maar een paar namen te noemen, want het spectrum is veel breder.